Förintelsens minnesdag


Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.  Källa: https://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag

Här är några av våra bästa boktips:

OmslagsbildPojken i randig pyjamas - John Boyne 
Boken börjar i Berlin 1942. Den nioårige Bruno och hans familj flyttar hastigt då hans far blir befordrad. De kommer till ett ställe med ett milslångt staket och underliga människor på andra sidan staketet. Under en av sina upptäcktsfärder träffar Bruno en pojke. Deras växande vänskap får förödande följder.





Berättelse om en verklig fartygskatastrof i södra Östersjön då över 9000 människor omkom. I januari 1945 är tusentals människor i Ostpreussen på flykt undan sovjetiska trupper. Bland flyktingarna finns Joana, Emilia och Florian. De har olika bakgrund men finner mod och styrka hos varandra. Tillsammans försöker de ta sig till Wilhelm Gustloff, ett fartyg som kan föra dem till tryggheten västerut. Då inträffar katastrofen.





En romsk kvinna antar namnet Miriam och en judinnas identitet för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon kommer till Sverige med de vita bussarna och gör allt för att dölja sitt förflutna. Men när Miriams 85-årsdag ska firas tror familjen att hon har blivit dement när hon säger att hon inte heter Miriam.






När Leon var tio år invaderade tyskarna Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Krakow. Leons pappa fick arbete på Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att låta sonen arbeta vid hans sida. Leon blir nummer 289 på Schindlers lista och överlever tillsammans med föräldrarna och två av syskonen.






Biografi över den tyska flickan Sophie Scholl, politiskt aktiv inom den antinazistiska motståndsrörelsen i andra världskrigets Tyskland och medlem av motståndsgruppen Vita Rosen. Hon avrättades endast 21 år gammal.









Anne Franks dagbok utgiven i sin helhet och i direkt översättning från holländskan. Den innehåller ytterligare 42 dagar av Anne Franks liv. Här skriver hon om relationen till sin mamma, om förälskelsen i Peter som delade samma gömställe samt funderingar kring pubertet och att vara kvinna.







I maj 1943 störtade ett amerikanskt bombplan i Stilla havet och försvann. En man, löjtnant Louis Zamperini, lyckades ta sig ombord på en livflotte. Framför sig har han öppet hav, hajar, törst, svält och fiendeflyg.








Författaren, som även är dokumentärfilmare, berättar här om sin mor Nina och hennes upplevelser under andra världskriget, om hur hon växte upp och överlevde i Warszawagettot. Ninas överlevnadsberättelse finns också i två filmversioner, en för bio och en för tv.