Starka kvinnor för internationella kvinnodagen




Sophie Scholls korta liv : vita rosens kamp mot nazismen
Sophie Scholl 
Sophie Scholls korta liv - Hermann Vinke
En gripande berättelse om en flicka som var aktiv i den antinazistiska motståndsgruppen Vita Rosen i Tyskland. Boken bygger på en sann historia och skildrar en ung människas politiska uppvaknande i en orolig tid. Alfabeta Bokförlag återutger den 70 år efter andra världskrigets slut, med förord av Elisabeth Åsbrink.



Alltid lite till : om att slåss för sitt liv (inbunden)Frida Wallberg
Alltid lite till - Frida Wallberg
Frida Wallberg är Sveriges främsta kvinnliga boxare genom tiderna. Alltid lite till är hennes egen livsberättelse: från den hårda uppväxten, via tonåringen som blir världens yngsta boxningsvärldsmästare, fram till den vuxna kvinnan som når sitt livsmål - och sedan går på en smäll som tvingar henne att inse att alla svårigheter inte går att lösa genom att ta i ännu hårdare.


Medan han lever : ett utsatt barn träder fram ur mörkertalet (e-bok)
Elaine Eksvärd
Medan han lever - Elaine Eksvärd
När Elaine blir mamma kastas hon tillbaka till sin egen uppväxt och inser hur mycket den fortfarande påverkar henne. Hennes liv har formats av de regelbundna sexuella övergrepp som hon utsattes för av den som borde ha stått för tryggheten - hennes egen pappa.
Nu vill hon dela med sig av sin historia för att göra skillnad. Hon tänker inte längre vara tyst. När omgivningen blundar och fingeravtrycken är osynliga kämpar Elaine för rätten att berätta. Hon är trött på att barnen offras för vuxnas heder och anseende. Offren brottas med känslor av skuld och skam fast de inte gjort något fel.

Daring to Drive: A Saudi Woman's Awakening
Manal al-Sharif
Daring to drive - Manal al-Sharif
Modet att köra - en saudisk kvinnas uppvaknande i ett kungadöme av män.
Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj satte ljuset på kvinnornas situation i Saudiarabien, där de lever under ett förmyndarsystem. Vuxna kvinnor behöver en närstående mans godkännande för att bland annat arbeta, teckna avtal och resa. 
Boken finns endast på engelska men en svensk utgåva kommer i år!