Förintelsens minnesdag


Andra världskriget är ett populärt ämne att läsa om bland våra låntagare. Därför vill vi ge en liten lista på bra lästips rörande andra världskriget och förintelsen lagom till förintelsens minnesdag.

Bildresultat för historien om leonHistorien om LeonLeyson, Leon
När Leon var tio år invaderade tyskarna Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Krakow. Leons pappa fick arbete på Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att låta sonen arbeta vid hans sida. Leon blir nummer 289 på Schindlers lista och överlever tillsammans med föräldrarna och två av syskonen.





Relaterad bildJag heter inte Miriam - Majgull Axelsson
En romsk kvinna antar namnet Miriam och en judinnas identitet för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon kommer till Sverige med de vita bussarna och gör allt för att dölja sitt förflutna. Men när Miriams 85-årsdag ska firas tror familjen att hon har blivit dement när hon säger att hon inte heter Miriam.





Tjuvarnas stad (pocket)Tjuvarnas stad - David Benioff
Två unga män sitter i en fängelsecell i Leningrad vintern 1942 och väntar på att avrättas. Staden är belägrad av tyskarna. Så får männen ett uppdrag av en överste som behöver tolv ägg till sin dotters bröllopstårta. Inom fem dagar ska de skaffa fram äggen. Om de lyckas får de behålla livet, om inte verkställs dödsdomen.





Pojken i randig pyjamas : en sorts sagaPojken i randig pyjamas - John Boyne
Boken börjar i Berlin 1942. Den nioårige Bruno och hans familj flyttar hastigt då hans far blir befordrad. De kommer till ett ställe med ett milslångt staket och underliga människor på andra sidan staketet. Under en av sina upptäcktsfärder träffar Bruno en pojke. Deras växande vänskap får förödande följder.