#metoo/#ihave


Ingen har väl missat kampanjen #metoo som också ledde till #ihave, och visst finns det mängder av böcker som berör ämnet sexuella övergrepp och trakasserier. Vi har samlat berättelser från båda sidor. Ta en titt i vår glasmonter, låna och läs!

Nästa vecka har vi vår årliga temavecka om mänskliga rättigheter och vad passade väl bättre än en #metoo/#ihave-utställning om man tar en titt i lagen om mänskliga rättigheter:

"Rätten att bestämma över sin egen sexualitet och reproduktion är grundläggande för alla människor och för arbete för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. Sexuell och reproduktiv hälsa och därtill hörande rättigheter omfattar varje människas lika möjligheter, rättigheter och förutsättningar att utan tvång, våld eller diskriminering kunna bestämma över sin egen kropp och ha ett säkert och tillfredställande sexualliv. Brist på kunskap,  diskriminering och förtryck begränsar människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Ojämlika maktförhållanden mellan könen gör det svårt för kvinnor och flickor att bestämma över sin egen kropp och förhandla sig till säkrare sex. Inskränkningar i rättigheterna ökar också markant ofta i konflikt-, postkonflikt-, och krissituationer."

Tillsammans med bokutställningen har vi lagt anonyma historier som blivit postade i hashtagen #metoo på SVT och Nerikes allehandas hemsidor. Vissa av dem kan vara starka att läsa och vi vill därför varna känsliga. Välkomna in!