Jacks hälsning till eleverna!

Jack var imponerad av vår tävlingstunna!
Jack hade tid att hänga med oss i biblioteket en stund innan föreläsningen.

Vi passade på att be om selfies, autografer och ställa ett par frågor.
Jack gratulerade oss för att ha haffat det möjligtvis sista exemplaret av hans bok Creepypasta och signerade den, som ska lottas ut den 12 maj!
Han berättade att boken endast gavs ut i 4000 exemplar, och att de snabbt gick åt, men att det möjligtvis finns en chans att boken kommer ut igen i framtiden.


Boken fick både autograf, hälsning och en teckning!
Tre snabba med Jack:

Vad är ditt bästa källkritiska tips till eleverna?
Lär känna dig själv och dina åsikter. Vi människor lider av ett psykologiskt tillkortakommande som kallas bekräftelsebias, som går ut på att vi helst av allt vill få de åsikter vi redan har bekräftade. Därför struntar vi i att vara kritiska ibland – en kortslutning av källkritiken när den egentligen behövs som mest. Men om du vet vilka åsikter du har, och när du alltså är benägen att godta det du läser och hör utan att göra en närmare granskning av det, kan du vara extra på tårna då. På det sättet kan du bli den hederligaste och mest trovärdiga källan till information själv – en förebild för din omgivning!

Bästa boktips?
Färjan av Mats strandberg. En skräckhistora som utspelar sig ombord en finlandsfärja, och som de flesta vet är det kanske inte den mest vackra platsen att befinna sig på, men boken beskriver miljöerna på ett varmt och fint sätt. Människor som blir lyriska över den fullproppade buffén eller som tycker att fri påfyllning av vin är det bästa som finns. En varm och fin skildring av en annars rätt sunkigt beskriven miljö. På båten kliver det dock ombord något uråldrigt, något som är hungrig på något annat än buffén...

En hälsning till eleverna på skolan?
Läs spökhistorier och vandringssägner! Inte bara är de ofta utmärkta historier som roar och oroar, de övar dig också för det första i att identifiera teman i berättelserna – vad det är i dem som tilltalar oss och varför – och för det andra blir du då allt bättre på att känna igen gamla skrönor när de dyker upp i vardagen. Att läsa vandringssägner är ett lätt sätt att bli väldigt mycket bättre på att orientera sig i informationsstormen där ute, och tro mig: det krävs inte mycket för att du ska bli vassare på att känna igen vandringssägnerna än många journalister...