Jack Werner föreläste på Tullängsgymnasiet!

Idag kan vem som helst skriva vad som helst på nätet. Inlägg, filmer och bilder sprids så snabbt att vi kallar det "Viralt", dvs, det sprider sig likt virus snabbt och över stora områden. Därför är det viktigt att ha is i magen och veta hur man kan ta reda på om påståendet är sant eller ej.
Jack Werner var med och startade upp Metros Viralgranskaren, som senare fick stora journalistpriset.
Han brinner för vandringssägner och driver Creepypodden, en podcast där han och andra läser upp så kallad creepypasta - eller vandringssägner från internet med skräcktema.
Personalen på Tullängen hade nöjet att få besök av Jack under eftermiddagen den 3 maj.


-Vilket bra och välsorterat bibliotek ni har, inleder han med. Jo, man tackar! Föreläsningens fokus låg på källkritik, vilket ju Jack är starkt förknippad med sedan han startade Viralgranskaren i Metro. Han uppmanar oss alla till att "tänka efter före " man delar inlägg på sociala medier, även om man delar i all välmening kan det ta en otäck vändning. Han drar ett exempel där en kvinna vars skyddade identitet röjdes på grund av att tusentals delade bilden och förde vidare information.


Det är ofta väldigt enkelt att snabbt granska en källa. Fler borde läsa Råttan i pizzan av Bengt af Klintberg, säger han, för där finns många historier som återkommer i nya skepnader genom tiderna, du har säkert redan läst versioner av många på facebook! Helt enkelt rena vandringssägner som man dammar av och använder i egna syften. Vi får en hel rad av exempel från verkligheten som verkar komiska så här i backspegeln. (Hur kunde någon tro på HIV-blod i blodapelsiner, eller vithajar utmed Sveriges kuster???) Engagemanget lyser igenom och Jack drar sig varken för att höja rösten, gå upp i falsett eller sjunga en sång för att budskapet ska nå fram. Väldigt underhållande och intressant på samma gång tyckte vi i publiken. Vi tackar Jack för en riktigt bra och matnyttig föreläsning.

Vill du veta hur du ska granska inlägg på nätet?
Ta en titt på viralgranskarens tips här: