Handduksdagen!


"En handduk är, enligt Liftaren Guide till Galaxen, nästintill det mest användbara objektet en rymdliftare kan ha. Delvis har den ett högt praktiskt värde. Du kan svepa den om dig för värme när du korsar de kalla månarna i Jaglan Beta; du kan ligga på den på de brillianta marmorsandade stränderna på Santraginus V och andas in de häftiga sjö-dofterna; du kan sova under den under stjärnorna som skiner så rött på ökenplaneten Kakrafoon; använda den som ett segel på en miniflotte ned för floden Moth; blöta ned den för att ha den som vapen i ett slagsmål; vira den runt huvudet för att skydda dig mot skadlig rök eller för att undvika blicken från den glupska Bugblatter Besten från Traal (ett sådant förvånansvärt dumt djur, det tror att om du inte kan se det, så kan inte det se dig); du kan vifta med din handduk som nödsignal vid nödsituationer, och såklart torka dig med den om den verkar ren nog."
- Douglas Adams

Datumet för att fira Towel Day eller Handduksdagen som den heter på Svenska är den 25 maj varje år. Dagen firas till minne av författaren Douglas Adams som är mest känd för sina böcker i serien Liftarens guide till galaxen och det är i dessa böcker som handdukarna är ett viktigt inslag. Dagen firades första gången år 2001, 14 dagar efter författarens död. Du kan fira handduksdagen genom att bära runt på en handduk, eller bara läsa böckerna!



Liftarens Guide till Galaxen
När Douglas Adams Liftarens guide till galaxen kom på svenska på åttiotalet blev den snart en storsäljare. Många människor som aldrig tidigare skulle kommit på tanken att läsa en science fictionroman älskade bokserien, som till slut skulle komma att bestå av fem böcker. Det hela börjar med att Arthur Dent vaknar en morgon och får reda på att hans hus ska rivas - kommunen ska bygga en motorled. När han beklagar sig för sin kompis Ford Prefect, visar det sig att Prefect är en besökare från en annan planet och att problemet är mycket större än att Arthur plötsligt är på väg att bli bostadslös. Hela jorden ska utplånas av de fruktade Vogonerna för att ge plats åt en hypergalaktisk expressled.



Restaurangen vid slutet av universum
Denna andra del i Liftarens guide till galaxen-serien kretsar först kring Zaphod Beeblebrox sökande efter mannen som styr Universum, och tar sedan läsarna och karaktärerna på en tur till den restaurang längst fram i den mest avlägsna framtiden där man kan beskåda universums undergång.
Efter restaurangbesöket hamnar våra vänner på ett rymdskepp de måste lämna med en teleport-station utan att kunna programmera var de ska hamna. Zaphod Beeblebrox och Trillian återförs till skeppet Hjärtat av Guld och får strax därpå möta mannen som styr Universum.
Ford Prefect och Arthur Dent materialiseras på ett stort rymdskepp, som kort efter kraschlandar på Jorden. De är dock strandsatta både i tid och rymd, de har dessutom förflyttats bakåt i tiden. Arthur Dent sätter alltså än en gång sin fot på jorden, men denna gång två miljoner år före sin egen födelse. I boken förekommer Vidgade-Vyer-Vortex - en litterär maskin som används i ett försök att utplåna Zaphod Beeblebrox hjärna. Försöket misslyckas dock, när han befinner sig i ett alternativt universum där allt "kretsar kring" honom.



Livet, universum och allting
Ett gällt skrik av skräck hördes i den tidiga morgonen. Det kom som vanligt från Arthur Dent, som just hade vaknat och erinrat sig var han befann sig.
Det var inte bara det att grottan var kall, eller att den var fuktig och stinkande. Det var själva faktum att grottan låg mitt i Islington och att det inte skulle gå någon buss på två miljoner år.
Tiden är, så att säja, det värsta ställe man kan gå vilse i, det kunde Arthur Dent vittna om, han hade gått åtskilligt vilse i såväl tiden som rummet. Gick man vilse i rummet hade man åtminstone någonting att göra. Nu var han strandsatt på den förhistoriska planeten jorden, till följd av en lång rad händelser...
Arthur Dent och Ford Perfect sitter strandade i en trist grotta på jorden några miljoner år tillbaka i tiden. Genom en maska i rums- och tidsväven tar de sig till 1980-talet och äventyret fortsätter...


Ajöss och tack för fisken
Mot alla odds och i sista sekunden och på den mest osannolika platsen av dem alla, träffar Arthur Dent äntligen drömflickan.
Mötet är kanske inte så perfekt som Arthur drömt om, för efter åtta år och ungefär 100 000 ljusår av intergalaktiskt resande börjar han se lite sliten ut, och hon är något väck på grund av allt lugnande hon fått eftersom hon tror att hon är en igelkotte. Men vad gör det när man är kär?
Då är det värre med hennes brorsa som hänger henne i hasorna. Arthur skulle inte önska en vogon en sådan bror. Fast det är klart, de är båda på jakt efter Guds sista meddelande till hans skapelse och då får man kanske stå ut. Och vem vet, kanske får Arthur äntligen veta frågan till frågan om meningen med livet!


Liftarens Guide till Galaxen-serien är en hysteriskt rolig sci-fi med snabba, oförglömliga citat och intressanta karaktärer. Böckerna är en helt egen sorts science fiction som får dig att undra vad sjutton Douglas tagit när han skrev dem.