En läsande förebild

Tintin, clowner och demokrati! var rubriken för dagen när Fredrik Malm, kommunpolis i Örebro, föreläste för tvåorna i läsprojektet på Tullängsgymnasiet. I projektet har vi satsat på läsande förebilder och Fredrik berättade om flera av sina egna förebilder, som inte nödvändigtvis måste vara mänskliga. - Känner ni igen Yoda? frågar Fredrik och lägger på en bild med ett av de klassiska citaten: Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering. Tintins nyfikenhet är en bra egenskap att ha som polis och Kapten Haddocks ordförråd bjuder på massor med svordomar om man behöver förnya sig på det området. -Vi inom polisen har redan hört alla synonymer till gris, "anfäkta och anamma" skulle vara mer kreativt, säger Fredrik med glimten i ögat.

Att ha ett rikt språk är viktigt i polisyrket då man måste kunna formulera sig i media i olika situationer (exempelvis hur man bemöter clowner på gatan...) och i rapporter som får konsekvenser för människors liv. Källkritik var en annan viktig fråga som togs upp. 59% som delar och gillar en artikel på Facebook har inte ens läst den och det börjar bli en fara för demokratin.

Fredrik slog ett stort slag för skönlitteraturen. - Jag tror att man kan jobba mycket mer med skönlitteratur i alla ämnen, säger han och räknar upp en hel del boktips och hur man kan jobba med dem. Vi på biblioteket jublar inombords och kan bara hålla med!

Kul också att vi fick besök av Sveriges Radio.

Ett bra avslut på terminen fick vi och ett stort tack får du Fredrik.
Vi tackar också Studieförbundet Vuxenskolan för bra samarbete.