Ungdomars läsning...



...var rubriken för dagen. Två eminenta föreläsare gästade Tullängsgymnasiets personal som en del av det pågående läsprojektet. Läsambassadören Anne-Marie Körling inledde med frågan:
- Hur många av er kan den finska texten på toaletten utantill? Varför? Jo därför att det inte finns något annat att läsa där! Hon uppmanar oss alla att sätta upp texter på toaletterna och lovar att det som står där kommer att memoreras långt framöver. Till exempel fick hon sin egen son och hans kompis att citera en Ekelöfdikt på det sättet. Att vägarna in till läsning är många fick vi exempel på av Anne-Marie. I otaliga intervjuer med läsare i alla åldrar visar hon upp vad läsningen betyder och vart den har tagit dem. Exemplet med den läsovillige vaktmästaren som började tjuvlyssna på högläsningslektionen och slutade som lärare lämnade nog ingen oberörd.

Christel Wadbro, språklärare från Hässleholms gymnasium föreläste om ett framgångsrikt läsprojekt som hon är delaktig i. De har gjort en resa från läsmotstånd till läslust. Att ge eleverna tid att läsa och att vara läsande förebilder är viktigt för att lyckas. Hon delade också med sig av solskenshistorier som förmedlar att läsning kan vara avgörande för människors livsval. Ett citat som fastnade var: "A child who reads will be an adult who thinks".

Vi tackar Anne-Marie och Christel för en otroligt inspirerande eftermiddag och Studieförbundet Vuxenskolan för bra samarbete.

  
Anne-Marie Körling
Christel Wadbro