Är du en idiot?


Det kan, åtminstone delvis, bero på att din hjärna är mer än 40.000 år gammal. Inte specifikt den som du har i ditt huvud, men modellen – som vi alla bär runt på – är vansinnigt omodern.

Att du inte kan hantera människor med invandrarbakgrund som tycker saker eller kvinnor som tar plats, eller för den delen diskutera flyktingpolitik, skatter eller regeringen utan att helt blåsa topplockspackningen beror på att du inte har lärt dig att hantera hästen som styr ditt beteende. Du är inte en tillräckligt kapabel ryttare. Men du kan bli bättre, berättar hjärnforskaren Katarina Gospic.

Människor är grundprogrammerade att söka snabba belöningar och undvika det som är obekant, obehagligt och gör ont. Vi gillar det som är bekant och tryggt. Men vi är olika välfungerande i att med vår ryttare kontrollera den emotionella häst som gärna galopperar i väg mot närmaste känsla. Om vi är väldigt hungriga kan hästen bara tänka på mat. Samma sak gäller sex eller ilska. Det är, helt enkelt, lätt att skena i väg.

– Våra impulser har ett jättestort utrymme i vår hjärna och också bearbetningskapacitet, för det är det som har gjort att vi har överlevt tidigare. När vi var på savannen och inte hade mat så var det typ ”en muffin, ät upp den”. Men i dag, när du har tillgång till jättemycket mat, så blir beteendet ofördelaktigt. 

– När vi skriver elaka saker på nätet låter vi hästen skena. Vi faller för våra impulser. Att låta hästen skena kan i stunden ge en omedelbar belöning, på samma sätt som det kan vara skönt att låta ilskan gå ur en när man är arg. Men det är inte långsiktigt, fördelaktigt beteende. Vår 40.000 år gamla grundprogrammering kan i dagens samhälle vara det största hindret för vår utveckling.–
– I dag har vi tillgång till sekundsnabb information från hela världen. Vi matas med krig, sjukdomar och att folk dör och det gör att vår uppfattning för sannolikheter är totalt fel. Det leder många gånger till panikbeteende.


Kom in och låna Katarina Gospics bok Den Sociala Hjärnan hos oss!