Internationella kvinnodagen


Idag hyllar vi alla kvinnor världen över!



Den internationella kvinnodagen instiftades år 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra Internationalen med syfte att lägga fokus på ojämställdheten i samhället och hur kvinnor tog skada av den, men det var inte förrän år 1977 som FN gjorde dagen till ett officiellt firande.

Varför inte läsa en bok om temat kvinnliga rättigheter, dagen till ära?



Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adichies 
Alla borde vara feminister är Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube.
Boken distribuerades som en gåva i december 2015 till alla elever i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan.




Jag är Malala - Malala Yousafzai

När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas. Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva. Bokens titel är svaret på den fråga talibanerna ställde då de klev på bussen: Vem är Malala?